broedstoof

Een onmisbaar iets bij de teelt van jonge koninginnen.........

Broedstoof

DoppenAanDeLat.jpg (179784 bytes) Zo komt de teeltlat met doppen uit het pleegvolk, 6 dagen na het omlarven. De bijen worden bedankt voor de goede zorgen. Voorzichtig worden ze eraf geveegd. Ook het vervoer moet zeer voorzichtig gebeuren, zonder stoten. De larven kunnen makkelijk losraken van het voedersap als ze zich in de dop aan het strekken zijn.

De doppen gaan naar de broedstoof waar de larven zich kunnen verpoppen bij een temperatuur van 35 graden Celsius.

Bij een stabiele temperatuur komen de jonge moeren na zo'n 7 dagen uit. Als ze in een pleegvolk een koude (regen) periode doormaken, kan het wel eens wat langer duren voor de moeren uitlopen.

broedstoof.jpg (123546 bytes) De broedstoof moet op 35 graden gehouden worden. Ook de luchtvochtigheid moet op zo'n 55% relatief gehouden worden. In de praktijk is het voldoende om 2 bakjes met water op de verwarmingsplaat te zetten. Rechts onderin de verwarmingsplaat is een computer ventilator gemonteerd, die langzaam draait, omdat de motor in serie is geschakeld met het 15 Watt lampje links boven in de kast. Door deze gematigde lucht circulatie is de temperatuur overal in de kast bijna gelijk.
raammet68doppen.jpg (144343 bytes) In het teeltraam kunnen 6 perspex stroken met in ieder 16 doppen geplaatst worden. Dus totaal 96 doppen.

Vlak voor de doppen uitkomen, worden ze in de Nicot kooitjes geplaatst.

5doppen.jpg (108835 bytes) Een foto van 5 prachtige doppen, op het eerste gezicht. Er zijn echter 2 van de 5 doppen niet goed. n.l. de rechtse 2. Duidelijk is te zien, dat van de linker 3 doppen de koninginnegelei hoegenaamd op is. Dit is niet het geval bij de rechtse 2. De larven lagen hier dood onderin de dop. Waarschijnlijk gestoten bij het vervoer, of bij het uitnemen uit de kast. De 3 goede doppen zijn ook donkerder gekleurd door het verkleuren van de pop vliezen.